Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Templomunk felújított utcai kőkeresztje ismét a helyén

2016.06.16

Nagy álom valósult meg, amikor a tavalyi évben a győr-újvárosi Urunk Színeváltozása-templom külsejét teljesen felújították; sok anyagi és szellemi áldozatot követelt ez meg. Nagy gondot jelentett az is, hogy a a 112 éves templomi utcai keresztünk rossz állapotban volt. Istennek hála, a városvezetés ezúttal is segítségünkre sietett, és támogatta az utcai kereszt felújítását, önrészünkkel kiegészítve a felújítás összegét. Sok-sok hónap után végre elkészült a felújított kőkereszt, melyen ez ez olvasható: „Jöjjetek hozzám, kik terhelve vagytok, kérjetek és megadatik. 1904.”
A keresztet még Horváth Lajos honvéd-kanonok plébános emeltette 1904-ben Isten dicsőségére, és aranymiséje emlékéül szeretettel újvárosi híveinek. Horváth Lajos sokat tett Újvárosért: iskolát alapított az egykori szentháromság kórházban, amelynek jogutódja lett a mai Kossuth-iskola; plébánossága alatt lett teljesen kész a templombelső díszítése. Az ország egyik legnagyobb hitszónoka volt, gondolatait a kor legrangosabb újságjai is közölték. Kossuth győri katonatoborzó útja során 1848-ban honvéd lett. Hazáját szerető ember volt, olyannyira, hogy a toborzáskor Kossuth neki is adott egy kokárdát, amelyet azután több mint 60 éven keresztül hordott reverendája alatt.
Kérjük Istentől egyházközségünk és városrészünk számára a lelki megújulást egykori szeretett plébánosunk áldott közbenjárásával.

Horváth Lajosról bővebben olvashatunk itt.

A felújított keresztről készült képeket pedig megtekintheti itt.

 

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!