Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újváros csodája, az Urunk színeváltozása templom

2016.08.03

Az Újvárosi Segítő Szűzanya kegyképhez sok ima meghallgatása kötődik, a római katolikus templomban tábla is őrzi egy csodálatos gyógyulás emlékét.

Zsebedics József plébánosnak a közelmúltban jelent meg Az újvárosi római katolikus egyház történte című kötete, amely nemcsak az egyház, hanem Újváros történetére is kiterjed, valamint bemutatja az ott tevékenykedő plébánosok munkáját. Zsebedics József vezetésével jártuk be a Kossuth utcai templomot. Mielőtt beléptünk, a plébános büszkén mutatja a felújított

tetőt, valamint a homlokzat felújítását. A 175 éves épület kívülről egy évvel

ezelőtt újult meg 46 millió forintból, a plébános projekt menedzserként vett 

részt a munkálatokban.

Az épületbe lépve, az előtérben Pandur József győri festőművész két falfestménye, valamint az I. és a II. világháborúban elesettek nevét őrző márványtábla látható. A plébános a templom múltját felelevenítve kiemelte, a mostani a harmadik templom Újvárosban, az első a Szent Salvator kápolna volt, melyet Zichy István gróf építtetett 1695-ben, a mai zsinagóga helyén állt. A második egy fatemplom 1749-ből, a mai épület mögött állt, amely száz évig szolgálta a híveket. A ma is álló templomot öt éven átépítették, Frumann Antal tervei alapján, klasszicista stílusban, 1841-ben szentelték fel. Érdekesség volt, hogy a város és az egyház közös finanszírozásában készült és közös fenntartásban működött. Ezért látható a város címere a falon, az országban egyedüliként e templomban.

Az egyhajós épület mindkét oldalán kápolnák sora látható, a Szent Család, a Szent Korona valamint a Szűz Mária kápolnája. Itt van a híres Segítő Szűzanya kegyképe, ahol rengeteg imakérés talált meghallgatásra. A kápolnában számos köszönet ajándék, köszönő tábla található, igaz az idők során több ezüst tárgynak is lába kelt.

A főoltárkép Urunk színeváltozása, Hemmerlein műve, de megtalálható itt Szent József és Szent István, Győr védőszentje szobra is. A színes üvegablakok egykori gazdag újvárosi polgárok, iparosok, kereskedők adományai, felnézve a felújított ablaktáblákra, többek között Puntigam Rezső fűszeres, Hilbert Ferenc sertéskereskedő, Stirling Tóbiás gabonakereskedő nevét olvashatjuk.

A karzaton álló orgona darabjait 1854-ben Pozsonyból hozták hajóval, még ma is szolgálja a híveket. A templom harangjai mindkét világháborúban megsérültek, 1973-ban öntötték a nagyobbikat, az 1200 kilóst, amely egyben a város második legnagyobb harangja, a kisebbik a Szent József, 400 kg-os 1927-ből való.

Zsebedics József azt mondja, most azon kell fáradozni, hogy pályázati forrásból a belső felújítás is megtörténjen, ugyanis a korábbi beázások miatt hullik a vakolat. A plébános reméli, hogy a felújítás alatt álló Újváros hosszú távon nemcsak szép épületekkel, betelepült emberekkel, hanem a templomhoz tartozó hívekkel is gyarapodik.

 

 

175 évvel ezelőtt, 1841. szeptember 12-én Mária neve napján szentelték fel Győr második legnagyobb templomát az újvárosi Urunk színeváltozása templomot. Ezen alkalomból megemlékező búcsúi szentmise lesz két alkalommal: augusztus 6-án, szombaton 18 órai kezdettel, a templom titulusának Urunk színeváltozása búcsú-ünnepén, melyet szentségimádás előz meg 17 órai kezdettel, illetve szeptember 12-én, hétfőn a templomszentelés 175 évfordulóján. 17:30-kor a rózsafüzért imádkozzák. Szeretettel várnak mindenkit

imádkozzák.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Csatolt galéria: Újvárosi római katolikus templom