Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Úrnapja Győr-Újvárosban

2014.06.23

 2014. június 22-én, vasárnap Urunk szent Testének és Vérének főünnepén, Úrnapján 18 órai kezdettel ünnepi szentmisét celebrált plébánosunk, Zsebedics József c. kanonok. Az ünnepi szentmisén felajánláskor felhangzott Händel: Ombrai mai fu (largo) című műve, melyet  Bálint Istvánné adott elő hegedűn, áldozáskor pedig Cesar Franck: Panis angelicus c. művét énekelte Horváth Csaba. Orgonán kísért: Pércsy Kornélia.

A szentmise után plébániatemplomunkban tartottuk meg az ünnepélyes Úrnapi körmenetet.

Az eseményről készült fotók megtekinthetők itt.

 

Az Úrnapja Krisztus szent Testének és Vérének ünnepe. Szentháromság ünnepe utáni csütörtökön, de nálunk is a következő vasárnapon tartott főünnep.

 

A Nagycsütörtöki ünneplés a nagyhét hangulata miatt nem tudja az öröm hangulatát kellőképen kifejezni. Ennek az Oltáriszentségben köztünk lévő megtestesült Krisztusnak a lelkes ünneplését szolgálja az Úrnapja. Az ünnepi szentmise után körmenettel folytatódik a liturgia.

 

1247-ben ülték meg először az ünnepet Lüttichben. Krisztus annakidején ugyanis látomásban adta tudtul az ágostonrendi lüttichi Szent Juliannának, hogy szeretetének ezt a titkát egyházi ünneppel is dicsőítsék. Az ünneplést IV. Orbán pápa 1264-ben az egész egyházra elrendelte. A liturgikus szövegeket és a szentmise szekvenciáját Aquinói Szent Tamás írta meg.

 

A szentmise végén az Oltáriszentséggel a kézben körmenetben a pap elindul, és négy oltárt érintve körbehordozzák a köztünk élő Eucharisztikus Krisztust.

 

 

Gondolat:

Az Oltáriszentség örök életünkre szóló táplálékunk.

 

Horváth Csaba

Kép: Kránitzné Bálint Krisztina