Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Urunk színeváltozása templom-búcsú Győr-Újvárosban

2022.08.06

297653542_474151580825086_5274566621531392867_n.jpg2022. augusztus 6-án, szombaton a győr-újvárosi templom harangjai ünnepre hívták az újvárosi, valamint a Győr és környéki híveket, hiszen e napon van a templom titulusának, Urunk színeváltozása búcsú-ünnepe, melyre az egyházközség évről évre nagy előkészülettel igyekszik ráhangolódni. A legszentebb áldozatot Dr. Lukácsi Zoltán a győri Székesegyház mesterkanonokja, a templom plébánosa mutatta be, a homíliát pedig tisztelendő Gulyás Vilmos hatodéves papnövendék mondta, akit megyés püspök úr idén júniusban szentelt diakónussá. A Győri Egyházmegye egyetlen Urunk színeváltozásának tiszteletére felszentelt templomában 17 órakor csendes szentségimádást tartottak, majd az ünnepi méltóságteljes, lélekemelő búcsúi szentmise 18 órakor harangzúgással a pap és az asszisztencia ünnepi bevonulásával kezdődött meg. A legszentebb áldozat zenei szolgálatát az újvárosi templom szkólája teljesítette, akik többek között Kodály Zoltán Magyar miséjét, valamint Marco Frisina Anima Christi című kórusművét adták elő, Nagyné Prém Zsuzsanna vezetésével. Orgonán közreműködött Győri Margit a templom kántora, valamint Kiss Gergő a győri Székesegyház orgonistája. Szólót énekelt Bukits Kata.

297900344_421546126702118_66064485359942094_n.jpg

A szépen megtelt nagytemplomban Gulyás Vilmos diakónus a színeváltozás eseményéről elmélkedett. Elmondta, hogy Jézus életének egy olyan pillanatára emlékezünk ezen a napon, amikor megmutatta az Ő isteni dicsőségét. Azt a dicsőséget, amit az emberi természet felvételekor elrejtett, és ami a feltámadáskor is rejtve volt, de a Tábor-hegyen megmutatta az Ő dicsőségét az ószövetség két képviselőjének, Mózesnek és Illésnek, valamint a kiválasztott apostoloknak Péternek, Jánosnak és Jakabnak. Jézus fölment a hegyre imádkozni a három kiválasztott apostollal. A hegy minden vallásban az Istennel való találkozásnak a helye - Mózes a Sínai-hegyen találkozik Istennel, Illés próféta pedig a Hóreben. És mintha újra megtörténnének ezek a találkozások: Mózes és Illés a Fiúisten elé járul és vele beszélgetnek, vele vannak és szemlélik az ő dicsőségét. Hasonló a találkozás, de mégis más. Mózes és  Illés sem tekinthettek Istenre e földi életben: befödték mindig az arcukat, amikor Istennel találkoztak. De itt rátekinthettek Isten arcára, sőt nemcsak ők, hanem az apostolok is és ez már előrevetíti a szenvedéstörténet egyik elemét, a templom függönyének kettéhasadását. Láthatóvá vált az Isten. Rá lehet tekinteni. A Tábor-hegyén ugyancsak a kiválasztottaknak, de a Golgota-hegyén már mindenki rátekinthet az Isten arcára. Mindannyian a végtelenül szerető Isten arcára néztünk. Ez minden szentmisében megtörténik, még ha rejtetten is. Jézus elrejtette az istenségét a kereszten, de szeretete láthatóvá válik, és láthatjuk valahányszor az Eucharisztiára tekintünk. Jézus önmagával táplál minket, így a mennyország jelenik meg a szentmisén. Az Atyát dicsőítjük a Fiú által a Szentlélekben. A szentmisén jelen van az egész Szentháromság, jelen van az egész Egyház: a megdicsőült, a szenvedő, valamint a zarándok Egyház is. Így hív minket Krisztus, hogy találkozzunk vele a szentmisén. Valójában a Tábor-hegyén is ez történik: a mennyország jelenik meg. Jézus ott volt az ő szentjei társaságában, színről színre látták az Urat az ott lévők. S ezért mondta Péter apostol azt, hogy jó itt lenni. Megtapasztalták az apostolok a mennyek országát. Az üdvösségbe nyertek betekintést, még ha csak néhány pillanatra is.  

298028446_1003988290278861_1378365528160321401_n.jpg

Biztos mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amikor megállítanánk az időt. Amikor úgy érezzük, hogy ott van az Isten. Például egy szép műalkotás szemlélésében, vagy a szeretett személy közelében és társaságában. Mert végső soron az üdvösség azt jelenti: Jézussal lenni, és szemlélni az Isten dicsőségét, beszélgetni vele, mint Mózes és Illés. Mi is erre vagyunk meghívva mindannyian. Jézus hív minket, hogy hallgassuk az ő tanítását, kövessük őt, és menjünk vele. Ennek helye a templom, ami egyfajta Tábor-hegy, ahol összeér az ég és a föld. Ahol együtt lehetünk az Istennel és a szentekkel. Igen, valóban jó nekünk itt lenni! És nemcsak azért, mert sokszor jobb idő van itt a templomban, hanem mert Jézussal lehetünk. Megnyugodhatunk benne, megpihenhetünk, ahogy az apostolok is tették és egyesülhetünk vele. Hallgathatjuk a tanítását és ő megmutatja nekünk az utat, ami az Atyához vezet. Így nekünk is egyfajta színeváltozáson kell átmennünk, ami természetesen nem a saját erőnkből történik, hanem Isten segítségével. Krisztust mindannyian át tudjuk sugározni magunkon abban az esetben, ha az ő útján járunk, ha az ő tanítását követjük. Életünknek ez a célja, hogy sugározzuk Krisztust, szavainkkal és tetteinkkel tanúságot tegyünk róla, hogy így eljuthassunk az Ő örök boldogságába.

297427526_612282427247187_7281027523499156_n.jpgHalljuk meg Jézus hívását, menjünk vele életünk útján, és tapasztaljuk meg sokszor a tábor-hegyi élményt, akár itt a templomban, de bárhol máshol a világban is: érezzük meg Isten jelenlétét. Kövessük Jézus tanítását, hogy majd amikor újra eljön, akkor mi is Péter apostollal ki tudjuk mondani: Mester jó itt lenni! Jó veled lenni! - zárta szavait az ünnep szónoka.

 
A szentmise befejező áldása előtt az egyházközség Plébániai Tanácsadó Testületének tagja köszöntötte Gulyás Vilmos diakónust, aki a jó Isten áldását kérte rá és az ő hivatására.
 
A szentmise áldását követően a hagyományokhoz híven a papság, az asszisztencia levonultak az Újvárosi Segítő Szűzanya kegyoltárához hálát adni e búcsú-ünnep minden kegyelméért és hogy ismét a Segítő Szűzanya oltalmába ajánlják városrészüket, az Újvárosban lakó Istent kereső lelkeket, az egyházközséget és minden Jó szándékú Isten kereső lelket. A szentmise után szeretetvendégségre invitálták a megjelent híveket.
 
Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.
 
Fotó: Vaday Tamás
Híreink csakis forrásmegjelöléssel használhatóak fel!