Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsebedics József: Az újvárosi római katolikus egyház története könyvbemutatója

2016.05.09

 

2016. május 9-én, hétfőn du. 16 órakor az idén 175 éves Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása templomban könyvbemutatót tartottak. Zsebedics József plébánosunk új könyvében a Győr-újvárosi Urunk színeváltozása - Szent József templomunk történetét írta meg, és mutatta be a jelen levő hallgatóságnak.

 

 

József atya a könyvbemutató elején köszöntötte a híveket és az érdeklődőket. Beszédében elmondta, mi motiválta, hogy megírja az újvárosi római katolikus egyház történetét. Kitért Újváros Győrben történő hatalmas társadalmi, gazdasági és egyházi befolyására.

Kezdetben József atya első principálisától, Kelemen Sándor atyától hallott Újvárosról aki újmisésként 1932-1940-ig, ebben a templomban végezte kápláni munkáját. Később József atya, Zdiarszky László kármelita atyával, Győr-Sziget szülöttjével beszélgettek sokat Győr-Újvárosról és Szigetről. A szerzetes főként a régi Újvárost emlegette, mely fiatal korában egy rendkívül erős, buzgó egyházi élet jellemzett. Aztán József atya megkapta Mag. Johann Karoll köpcsényi plébánostól templomépítő plébánosunk Hetsey József képét, mely templomunk makettjével volt ábrázolva. Gyűltek az anyagok, a plébános rengeteg anyagot talált, vagy kapott barátaitól amelynek feldolgozása és leírása szinte felülmúlta erejét. 

 

Plébános atya ezután elmondta, hogy 30 fejezetben próbálta a templom történetét összefoglalni: kezdve a tudós Horváth Lajos honvéd-plébánosunk kézzel írt leírását, mely a könyv legelején található. Enélkül az írás nélkül szegényebb lett volna Újváros múltjának ismerete. Majd az egymást követő újvárosi templomok: Salvator templom a mai zsinagóga környékén, melyet fogadalomból Zichy István építettett 1695-ben; a Szent József templom 1749-től, mely előtte az evangélikusok első ismert temploma volt; valamint az új templom a mai megépítése 1836-41 között.

József atya a könyvben nagy hangsúlyt fektetett a nagy plébánosok megszentelő munkáira, így olvashatunk többek között Horváth Lajosról a neves honvéd hitszónokról, templomdíszítőről, iskolaalapítóról, akinek nevéhez fűződik a mai Kossuth iskola alapítása is, a szentéletű Baralich Lőrincről a szegények segítőjéről, lelki orvosáról vagy épp a szintén szentéletű Somogyi Lipótról, a Szent József templom plébánosáról aki később Szombathelyi megyéspüspök lett.

 

Olvashatunk a I. és II. világháború Újvárosban bekövetkezett nagy veszteségeiről, a lengyel menekült katonákról vagy épp az újvárosi zsidók történetéről és későbbi deportálásáról. A II. világháború romjainak eltakarításáról és az újrakezdésről. A könyv bemutatja továbbá Boldog Apor Vilmos tevékenységét Győr-Újvárosban és a Trianon telepen, benne az isteni megváltós nővérek áldott munkáját, a szervita nővérek kápolnájának történetét, az Újváros elején található Nepomuki kápolna és a Szentháromság- kórház történetét, a mai templom rendkívül gazdag berendezését, felszerelését vagy épp a templomi hitélet és egyletek gazdag életét Újvárosban mely Győr szerte is páratlan volt.

 

A könyv 1956-ról is beszámol, azon belül Győr 3 mártírját emeli ki a plébános: Halász Ödönt, Máté Máriát és Szabó Bélát. Ünnepélyes temetésük az újvárosi temetőben történt, hiszen a köztemetőnél még ott voltak a szovjet csapatok a kaszárnyában. Halász Ödön holttestét később Ménfőcsanakon helyezték el. A temetést végző pap Lányi János volt, akit később e tette miatt a hatalom meghurcoltatott és több év börtönre ítélt.

A könyv vége felé eljutunk lassan a jelenkorig: megéltük a Rákosi- és Kádár-korszakot, Újváros romákkal való betelepítését, a városrész "leépülését" a Nagy József utáni plébániai széküresedést, Újváros rehabilitációját, egészen templomunk (2014-2015) felújításáig, várva a 2017-es ifjúsági olimpiát.

 

A plébános örömének adott hangot, hogy Újváros a városvezetésnek köszönhetően a megújulás útjára lépett, a felújított új házakba új lakók érkeznek ezzel is egy picit, már láthatóan nőtt templomi közösségünk is. Majd hozzátette, hogy mindez a hatalmas munkálat ami eddig Újvárosban történt, illetve templomunk hitéletének újból való beindítása az Újvárosi Segítő Szűzanya áldott közbenjárása nélkül nem valósulhatott volna meg. A plébános a könyv utószavában is hálásan gondol az Újvárosi Segítő Szűz Máriára, hogy erőt adott neki a könyv megírásában. 

József atya a könyvbemutató végén köszönetet mondott mindazoknak, akik áldozataikkal hozzájárultak a könyv létrejöttéhez, majd a könyvek megvásárlására és dedikálására került sor. 

Zsebedics József atya helytörténeti munkáinak legfőbb szándéka, hogy az olvasó érezze át az ősök buzgóságát, munkáját és jó szándékát; tanuljon tőlük, használja fel tapasztalataikat életvezetéséhez, és gondoljon rájuk hálás szívvel. 

A könyv megvásárolható 1500 ft-ért, a szigeti és újvárosi templomban a vasárnapi szentmisék után vagy a plébánián a Simor János püspök tere 6 szám alatt.

 

Az eseményről készült fotókat megtekintheti itt.

 

Szöveg és fotó: Horváth Csaba

Híreink forrásmegjelöléssel használhatóak fel!