Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsebedics József plébános 50 éve készít helytörténeti kiadványokat

2016.08.04
Lelkipásztori szolgálata mellett kutatásaival évtizedek óta faggatja a múltat Zsebedics József kanonok, Győr-Sziget, Újváros és pinnyédi plébános. Legutóbb kötetében az újvárosi Urunk színeváltozása római katolikus egyházközség történetét adta közre.
 
Fiatal káplánként 1967-ben került második szolgálati helyére, Kapuvárra Zsebedics József. A több évszázados anyakönyvek, a múlt iránti lelkes érdeklődése és az akkori múzeumigazgató, Faragó Sándor biztatása, majd segítsége késztette arra, hogy nekivesse magát a helytörténeti kutatásnak.

– Örömmel és lelkesedéssel fogtam bele. Első eredményeimet a várkápolnáról a Múzeumi Levelekben adtam közre. Aztán mikor rövid győr-révfalui kitérő után plébánosként visszakerültem Kapuvárra, tovább folytattam a kutatást – emlékezett a kezdetekre Zsebedics József. – Ebben az időben jelentek meg a Honismereti Évkönyvben a Kapuvár környéki iskolák történetéről, a majori-pusztai emberek lelkipásztori ellátásáról, majd a rábaközi város templomairól, vallási életéről és lelkipásztorairól készült írásaim.
Zsebedics József kanonok, plébános legutóbbi kötetében a győr-újvárosi római katolikus egyház történetét dolgozta fel. Fotó: Mészáros MátyásZsebedics József kanonok, plébános legutóbbi kötetében a Győr-újvárosi Urunk színeváltozása római katolikus egyház történetét dolgozta fel. Fotó: Mészáros Mátyás


Tizenhárom évvel ezelőtt, mikor a győr-szigeti plébániára helyezték, kiadta az egyházközség 1712-től 1951-ig vezetett Historia Domusát, háztörténetét, majd két kötetben megírta a kapuvári egyház krónikáját.
– Biczó Zalán könyvtáros-kutatóval elhatároztuk, hogy feldolgozzuk Győr városfalon kívüli templomainak történetét. Így könyvbe foglaltuk a Szent Erzsébet-lelkészség kialakulását, Pinnyéd történetét és hitéletét. Az egyik legkedvesebb munkám volt a győri Papnevelő Intézet fönnállásának századik évfordulójára megjelent kötet. A közel kétéves kutatás-írás sok-sok lelki élménnyel ajándékozott meg, miként a szigeti templom háromszáz éves jubileumára elkészült A szigeti emberek lelki gondozása az elmúlt századokban című kötetem is – említette Zsebedics József.

Nemrégiben jelent meg az atya legújabb, tizedik könyve, amelyben a győr-újvárosi római katolikus egyház történetét, templomainak krónikáját, papjainak munkásságát dolgozta fel a tőle megszokott olvasmányos stílusban.

– Az elmúlt ötven év alatt igyekeztem mindig pap maradni, ez a hivatásom, küldetésem. A helytörténeti munkát, a kutatást és az írást is mindig paposan végeztem. Számomra az a fontos, hogy olvassanak és könyveimből megérkezzenek az emberek szívébe a múltból megmentett üzenetek – mondta végül Zsebedics József.
 
Forrás: kisalfold.hu