Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pinnyédi Jézus szíve kápolna

2013.10.19

A Pinnyédi Jézus szíve templom-kápolna

 

A kápolna története:

 

Zalka János egykori győri megyéspüspök nagy Jézus szíve tisztelő volt. XIII. Leó pápa felajánlotta az emberiséget Jézus Szentséges Szívének, latin nyelvű körleveleiben ezzel részletesen foglalkozik. Nyilván ez irányította abban, hogy az általa épített pinnyédi templomban az ő tiszteletét mozdítsa elő.
A pinnyédi kápolna Zalka János püspök bőkezűségéből építettett a pinnyédi katolikus hívek számára 1899-ben, Schlichter Lajos tervei szerint melyet az építés évében az árvíz miatt felszentelni nem lehetett, így a kápolna megáldását 1900. június 24-én vasárnap tartották. A területet a helyi pinnyédi gazdák közös legelőből adták.


Ekkoriban a megyéspüspök már súlyos beteg volt, így a felszentelési ünnepséget és a szentmisét Beidl Alajos pápai prelátus, püspöki helynök végezte, Ruschek Antal kerületi esperes, Horváth Lajos Győr-Újvárosi plébános akihez a pinnyédi hívek tartoztak, Bedy Vince szentszéki jegyző, Kapuy Elek sekrestyeigazgató, Szentiváni püspöki szertartó, Borossay káplán és több kispap segédlete mellett.
A felszentelési szertartás közben és a szentmise alatt Horváth Antal Győr-újvárosi tanító vezetése alatt, harmónium hangjai mellett az újvárosi iskolás fiúk énekeltek vallásos énekeket. A szép ünnepre Győr-Újvárosból és Szigetből is elzarándolkoltak. A felszentelés eseményére emlékeztet a szentély déli falának külsején elhelyezett tábla, melynek feliratán ez olvasható: 1900. JÉZUS KRISZTUS AZ ISTENEMBER ÉL, URALKODIK PARANCSOL. A pinnyédi kápolna napjainkig az újvárosi Urunk színeváltozása templom filiája.

(Forrás: Biczó Zalán - Zsebedics József: Győr-Pinnyéd története és hitélete)

 

Hozzá kapcsolódó hírek:

Hálaadás Pinnyéden 2014

Jézus szíve búcsú 2015

A pinnyédi templom a karácsonyi időben 2015

 

Képek a templomról itt.