Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Győr-Újvárosi Szervita nővérek a fájdalmas Anya szolgálói

2013.08.14

 Az Újvárosi Szervita nővérek rendháza

Képtalálat a következőre: „győr-újvárosi szervita nővérek”A Szervita nővérek 1941-ben telepedtek meg Győrben, azzal a céllal, hogy itt, az akkor nyomor enyhítésére napközi otthonos óvodát és iskola napközit létesítsenek. Az általános főnöknő, Baitz Mária Erzsébet, Szabados Mária Annunziata nővért, Csiszér Mária Elekta óvónővel és Madaras Mária Benedikta tanárnővel helyezte ide. A területen két ház állt és két fabarakk hajléktalanok részére. Ezeket, Széchenyi Mártonné és családja örömmel adta a nővéreknek, hogy ők felkarolhassák a környékbeli szegényeket. Megérkezésük után elkezdték a kápolna építését, a környékbeliek bevonásával, segítségével. 

Mindenki adakozott a kápolna megépítéséhez: volt aki téglát, fát és egyéb, a kápolnához szükséges építőanyagokat vagy pénzbeli adományt ajándékozott. Nemhiába még ma is a "Mindenki kápolnájának" hívják a fájdalmas Szűzanya tiszteletére felépített Istenházát, hiszen mindenki adományozott valamit, hogy e kápolna felépüljön Isten dicsőségére és a hívek lelki javára. A kápolnát ünnepélyes keretek között az akkori megyéspüspök, Boldog Apor Vilmos szentelt fel a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére 1942. október 18-án.  Jelen volt Marchi M. Cyrill alapító atya, aki az ebédlőben mutatott be ugyanakkor szentmisét. Részt vett Baitz Mária Erzsébet tisztelendő Anya és sokan a városból. A nővérek a minimális bérért 70-80 gyermeket láttak el Győr város támogatásával, majd 1946-ban átvették a Gyöpszél utca 60-ban épült Népházban a napközi és az óvoda vezetését, ahol bölcsődét is nyitottak.

Az áthelyezés után a kápolna tovább is itt működött és a nővérek is itt éltek. A megüresedett épületben árvaházat létesített egy Pemmerné nevezetű özvegyasszony. Napjainkban a győri szervita nővérek egy leánykollégiumot tartanak fenn rendházukban. A Szent József Leánykollégiumot a Szervita Nővérek alapították melynek fenntartásáról is ok gondoskodnak. Pár évvel ezelőtt még hitoktatással segítettek be a Győr-Újvárosi plébániához tartozó Kossuth iskolában, jelenleg a szigeti plébániához tartozó Bartók iskolában oktatják a hittant, emellett segítik a mindenkori lelkipásztorok munkáját.

 

A szervita nővérek "Mindenki  kápolnájában" szerdán reggel 8:15-kor és szombaton délután 15 órakor vannak szentmisék. Szeretettel várnak mindenkit!

 

 A rendház udvara
 
 
Az emeleti új kápolna
 
A földszinti régi kápolna. ( Mindenki kápolnája) 1942-ben Boldog Apor Vilmos püspök szentelte fel. 
*
 
 
A magyarországi szervita nővérek egy része a 2012-es győri lelkigyakorlatuk alkalmával.
 
 
Hozzá kapcsolódó hírek a szövegre kattintva:
 
Kápolnaszentelési búcsú 2013. október 19