Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ministránsok közössége

 Szeretettel üdvözöllek a Győr-Újvárosi ministráns sarokban.

 

Ha kedved lenne ministrálni, ha szeretnéd megismerni a ministrálás örömét, szolgálni Jézus Krisztusnak, akkor NÁLUNK A HELYED! Szeretettel hívunk és várunk. Mi szívesen fogadunk, de az Úr Jézus még jobban vár hogy megismerd, hogy szívből szeresd és szolgáld őt.

 

Szentmisék előtt vagy után jelentkezhetsz plébános atyánknál!

Remélem megtalálsz itt minden olyan információt, ami hasznos lehet számodra.


 

 Ki a ministráns?

Ez az elnevezés a latin "ministrare" szolgálni kifejezésből származik.A ministránsok a pap mellett kisebb szolgálatokat végeznek a mise, a szentségek kiszolgáltatása és egyéb szertartások során. Tagjaik rendszerint a gyermekek és a fiatalok sorából kerülnek ki.

 

Tulajdonságai:
Nem elég jó gyereknek lenni ahhoz, hogy ministráns lehess.Szükséges, hogy legyen a szivedben vágy az Úr szolgálatára a hívek közösségében és a pap segítségére.Sok féle modon hivhat meg az Úr.Szívesen részt veszel katekézisen, érdekel mindaz, ami ott elhangzik, buzgón imádkozol, örömed telik, hogy a templomban tevékenykedhetsz.
Számosan segítenek téged abban, hogy rá találj az Úrhoz vezető útra.Hitoktatóid, barátod, szüleid biztatása, stb.De ez önmagában mindig kevés.Kell a te személyes elkötelezettséged, amely nélkül nem lesz belőled jó ministráns.Hisz mindent Krisztusért teszel!Az ő kedvéért vagy pontos, figyelmes, szorgalmas.
Természetes, hogy nemcsak testben, hanem lélekben is felkészülsz a ministrálásra.Legyen tiszta a kezed, fésülködj meg és tísztisd ki a cipődet. De a lelked is tiszta legyen! Ne feledd, az Úr asztalánál teljsítesz szolgálatot.Legyen ez a szolgálat ünnep számodra!

 

Öltözete:
Bizonyára számtalanszor tapasztaltad, hogy akik valamilyen sajátos feladatot látnak el, sajátos öltözetet is viselnek. Pl. ruházatukról felismerjük a pincéreket, a tűzoltokat, stb.
A liturgikus ünnepléseken a celebráns (püspök,pap,diakónus, vagy megbízott világi hivő) és a ministránsok (számos helyen az énekesek csoportja, az ún. szkóla) nem utcai ruhájukban,hanem sajátos öltözetükben végzik szolgálatukat. Az eltérő szolgálatokat a ruhák különbözősége is érzékeltetheti. A ministránsruha az istentisztelet fényét hivatott emelni.
Többféle ministráns ruhát ismerünk. Bármilyen is a ministráns ruhád, de mindig legyen gondod annak tisztaságára!Ministrálás után hajtsd össze, vagy akaszd fel és tedd a helyére!Így biztos rendben találod, amikor legközelebb szükséged lesz rá.

 

Szent Tarzíciusz, a ministránsok védőszentje

(ünnepe: augusztus 15.) 

 257-ben Rómában Valerianus császár uralkodott, aki a keresztényeket Róma ellenségeinek tekintette, ezért börtönbe vetette és kénszermunkára hurcolta őket. Tarzíciusz, aki igen báror fiú volt, gyakral belopódzott a bebörtönzött keresztények közé. Vigasztalta őket, élelmet és híreket vitt nekik. 
   A császár nagy népünnepélyre készült, ezért elküldte a börtönbe egy tisztjét, hogy válogassa ki a fiatal, erős keresztényeket, akiket majd a vadállatok elé vetnek. Ez a hír Tarzíciusz révén eljutott II. Sixtus páphoz. Arra nem volt lehetőség, hogy kiszabadítsák a halálraítélteket, ezért a pápa úgy gondolta, jó lenne, ha Krisztus Szent Testével megerősítve indulhatnának utolsó útjukra. Igen ám, de hogyan juthatna el hozzájuk az Eucharisztia? Hiszen az őrséget megkettőzték, senki sem juthat be a börtönbe!


Tarzíciusz felajánlotta, hogy ő elviszi a raboknak az Eucharisztiát. A Szantatya beleegyezett. Tarzíciusz egy bőrzacskóba tette az Oltáriszentséget és a nyakába akasztva a köntöse alá rejtette, majd útnak indult.
Útközben azonban találkozott iskolatársaival.
Egyikük rákiáltott:
-Hová sietsz? Gyere játsszál velünk!
 -Nem lehet - tiltakozott Tarzíciusz -, sürgős dolgom van.
A fiúk körülvették és egyikük megjegyezte:
-Barátunk rejteget valamit a köntöse alatt. Meg kell mutatnod!
Tarzíciusz tovább akart sietni, de társai visszatartották. Erősszakkal próbálták elvenni féltve őrzött kincsét. Már leteperték a földre és keményen ütlegelték. Egyikük felkiáltott:
 -Lehet, hogy Tarzíciusz is keresztény, és az Istenüket rejtegeti. El kell vennünk tőle! 
Már-már sikerült is, amikor az utolsó pillanatban egy katona lépett közéjük. Ez a katona szintén keresztény volt és ismerte Tarzíciuszt. Elkergette a kegyetlen gyerekeket, és a vérző fiút karjába vitte be egy közeli keresztény házba. Tarzíciusz arcán a fájdalom mellett annak öröme tündökölt, hogy sikerült Jézus Testét megvédenie. Utoljára még megáldozott, és mint az Oltáriszentség vértanúja indult el az örök hazába.